Anime és Japán film ismertetők:

- Banpaia Hantá D (D, a vámpírvadász): Sok ezer évvel a jövőben, a vámpírok egykori rémuralma a végéhez közeledik. Rettenthetetlen fejvadászok tizedelik őket, fajuk a kihalás szélére sodródott. D, az egyik leghírhedtebb fejvadász maga is félig vámpír, félig pedig ember. Hosszú fekete köpenybe burkolt alakját, és gyönyörű, sohasem öregedő arcát senki sem felejti el, aki valaha is látta. Mikor egy gazdag birtokos lányát, Charlotte-ot elrabolja Meier Link, a rettegett vámpír, D-t bérelik fel, hogy találja meg, és hozza vissza élve őt - vagy végezzen vele, ha már túl késő lenne. A család azonban mást is megbíz a feladattal, egy csapat fejvadász, a Markus Testvérek szintén Meier nyomába erednek. Megkezdődik a hajsza, ami nemcsak az üldözöttek számára tartogat szörnyű veszélyeket, hiszen még senki sem tudja, milyen csapda várja az út végén.

                                              ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

- Gedi senki (A földternger varázslója): Földtenger távoli szigetvilágát az éhínség réme fenyegeti. A gabona elszárad, a háziállatok hullanak. Két sárkány bukkan elő a viharfellegek közül egymást marcangolva - ez a közelgő katasztrófa előjele. Darabokra szakadhat az egész, kényes egyensúlyban lévő világ. Ged főmágus, a varázslók legnagyobbika, a fenyegető veszély okait kutatja. Két botcsinálta utitársa - Arren, a száműzött herceg és Therru, a tűz bélyegét viselő lány - társaságában veszélyekkel teli útra kél, melynek végén szembe kell néznie ősellenségével, Cob mágussal, aki az örök élet reményében kaput akar nyitni az élők és a holtak világa közt.

                                                ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

- FLCL (Furi Kuri): Naota bátyja kiment az USA-ban baseballozni. Öccse és ittmaradt barátnője, Mamimi együtt lógnak mikor is megjelenik egy Vespás csaj a semmiből, és a gitárával jól hókonvágja Naotát, akinek ezután mindenféle robotok fognak kijönni a fejéből. Naota családja nem egyszerű, és még ezt tetőzi, hogy egy olyan városban kell élniük, melyet minden nap füsttel borít el a Medical Mechanica. Az alapszituáció rémfura, ami ebből kerekedik, az pedig szinte követhetetlen őrültség, rengeteg poénnal és pörgős zenével (The Pillows).

                                                 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

- Hauru no ugoku shiro (A vándorló palota): Sophie dolgos hétköznapjai az édesapjától örökölt kalapboltban telnek. Fiatal korához képest csak ritkán engedheti meg magának, hogy a közeli városba menjen egy kicsit szórakozni; ám egyik kiruccanása alkalmával találkozik Howl-lal, az elképesztően sármos varázslóval. Kapcsolatukat félreértve az irigy Hangafüves puszta boszorkánya rettenetes átokkal sújtva Sophiet 90 éves öregasszonnyá változtatja. A lány teljesen összetörve, a pusztákba menekül, mígnem véletlenül Howl vándorló palotájára bukkan. Kilétét eltitkolva felveteti magát takarítónőnek a palotába. A rejtélyes és energikus "idős hölgy" rövidesen élettel tölti meg az ódon kastély szobáit, melyben csak Marko, a varázsló pelyhes szakállú tanítványa, és a házat kormányzó tűz-démon, Calcifer lakik. Ez az a hely, ahol Sophie végre kibontakoztathatja tehetségét, és különleges csodákra lesz képes. Közös történetük Howl-lal talán még csak most kezdődik?!

                                                 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~

- Hotaru no haka (A szentjánosbogarak sírja): A film egy fiatal testvérpár szívszorító sorsát követi végig a második világháború sújtotta Japánban. Szeita és alig négyéves kishúga, Szecukó apja egy hadihajón szolgál, amikor anyjuk életét veszti bombázás okozta tűzvészben. A két árva egyik nagynénjükhez kerül, ám hamarosan kiderül, hogy a háborúban elszegényedett, bizalmatlanná vált társadalomban csak magukra számíthatnak, és kénytelenek egyedül szembenézni a háború poklával.

                                                 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~

- Jarinko Chie (Chie the brad): A Jarinko Chie, Isao Takahata harmadik egész estés filmje. Egy japánban nagyon népszerű manga szolgált alapjául. A történet főszereplője a 10 éves kislány, Chie, aki egyedül vezeti családja kis éttermét. Szülei elváltak, édesapjával él, aki munkanélküli és kevés pénzüket is szerencsejátékokon próbálja gyarapítani, inkább kevesebb, mint több sikerrel. A történet bármennyire is szomorúnak tűnik, valójában egy nagyon kedves családi vígjáték.

                                                   ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

- King of Thorn (A tövisek ura): A Tövisek ura egy sci-fi-túlélődráma. A sztori legnagyobb részét az egyik főhős, a japán lány, Kasumi szemén keresztül látjuk. Kasumit úgy ismerjük meg, mint egyikét annak a csupán 160 embernek, akiket az egész világból választottak ki kísérleti alanyokként a világon végigsöprő halálos kór, a gyilkos Medúza-vírus elleni gyógymód kifejlesztésére. Kasumi nem fogadja kitörő örömmel ezt a fejleményt, mert erőszakkal vetik alá a kezelésnek és a hibernálásnak, elszakítva ikerhúgától, Shizukutól, akit a legjobban szeret...

                                                 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

-  Kumo no muko, yakusoku no basho (The Place Promised in Oue Early Days): 1996, egy alternatív világban, ahol a második világháború után Japán területét felosztották a Szovjetúnió és az USA közt. Az előbbi területén építéttek egy hatalmas, égbe nyúló, rejtélyes tornyot, ami az amerikai részen élő három tinédzser álmának tárgya: azt tervezik, hogy egy saját építésű repülővel elrepülnek a toronyhoz, ám a sors közbeszól. Egyikük eltűnik, a többiek pedig külön utakon indulnak tovább, de az egyik fiú és a lány közt olyan szoros, álomszerű kapcsolat alakul ki, ami régi vágyuk és ígéretük megvalósítására hajtja őket.

                                                ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

- Majo no takyubin (Kiki-A boszorkányfutár): Kiki, a kis boszorkány 13 éves lett, amikor a hagyomány szerint önálló életet kell kezdenie. Felül hát anyjától kapott seprűjére, viszi Jiji nevű fekete macskáját, és elindul egy olyan várost keresni, ahol még nem él másik boszorkány. Mivel semmihez nem ért a repülésen kívül, kézbesítőként kezdi meg karrierjét.

                                            ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

- Mimi wo sumaseba (A könyvek hercege): Shizuku egy álmodozó kamaszlány, aki hogy kiszakadjon a mindennapok szürkeségéből, szabadidejét a könyvtárban tölti. A kölcsönző-kártyákon különös dologra lesz figyelmes: az általa kivett könyveket egytől-egyig kikölcsönözte már előtte egy Amasawa Seiji nevű fiú. Shizuku kíváncsi lesz, hogy ki lehet a titokzatos olvasó, s kutatása közben nemcsak a szerelemre talál rá, de megvalósítja régi álmát, és ír egy történetet.

                                             ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

- Tenku no shiro Rapyuta (Az égi palota): Pazu, egy aprócska bányászfalu árvája, arról ábrándozik, hogy a saját szemével láthassa azt a mitikus égi palotát, amelyről anno elhunyt édesapja készített fotót egy repülés alkalmával. Nem is sejti, hogy az égből aláhulló, rejtélyes medált viselő kislánnyal (Sheeta) karöltve lehetősége nyílik beteljesítenie az álmát.
Nyomukba ered viszont a lebegő sziget kincseire áhítozó kalózbanda és Muska, a katonaság támogatását élvező, hatalomra éhes titkosügynök, aki rámutat Sheeta valódi származására. Felfedi, hogy a lány nyakában hordott varázserejű ékkő jelenti Laputa ősi civilizációjának a kulcsát. Vajon a gyermeki erő szövetségének sikerül megmentenie a felhőbe burkolózó minibirodalmat?

                                               ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

- Tenshi noTamago (Angyaltojás): Egy vándor találkozik egy fiatal lánnyal, aki egy rejtélyes tojást ölel magához, akár egy bébit. A vándort hajtja a kíváncsiság, ezért a különös városban a bizalmatlan lány nyomába ered, hogy megtudja az igazságot.

                                                  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

- Tokyo Godfathers (Tokiói keresztapák): Tokióban, karácsony este három hajléktalan élete örökre megváltozik. A szemétben guberálva egy lánycsecsemőt találnak. Elhatározzák, hogy megtartják a csöppséget, és a lehetetlen körülményeik ellenére megpróbálják felnevelni. Azonban hamar be kell látniuk, nem képesek arra, amit vállaltak. Az újév közeledtével úgy döntenek, hogy a kicsinél talált fényképek segítségével megkeresik Kyoko szüleit. A fordulatos nyomozás során számtalan kalandba keveredve feltárul Gin, Hana és Miyuki elátkozott múltja, és a különleges hangulatú Tokió modern labirintusában a reményteli jövőre is rátalálnak.

                                                ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

- Tonari no Totoro (Szomszédom, Totoro): Kusakabe úr és lányai, Satsuki és Mei vidékre költözik, egy csodálatos tájra, de nem csak a környék, hanem annak lakói is különlegesek; furcsa teremtmények, házi és erdei szellemek. Közülük a leghatalmasabb Totoro, egy barátságos szőrmók, akivel hamar összebarátkoznak hőseink.

                                                   ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

- Umi ga kikoeru (A tenger zúgása): Himuro Saeko regénye alapján a Ghibli Stúdió készítette ezt az animét. Az Umi ga kikoeru egy nagyon kedves szerelmi történet. Varázsa szereplői életszerűségéban, konfliktusaiknak természetességéban rejlik. A történet legnagyobb része Morisaki Taku visszaemlékezése a középiskolai évei végére, melynek lényeges momentuma egy csinos tokiói lány (Muto Rikako) megjelenése.

 

Oldalmenü
Naptár
Szavazás
Milyen időközönként látogatod az oldalt ?
1-2 szer naponta
3-5 ször naponta
Hetente
Havonta
Évente xĐ >.<"